Af Ritzau


Foto: Scanpix
Dansk cykelchef afviser britiske anklager om fusk ved OL
Storbritannien mener, at det danske banelandshold har omgået reglerne om udstyr ved OL.
Det var et uheld, da Danmarks Frederik Rodenberg og Storbritanniens Charlie Tanfield kolliderede i tirsdagens holdforfølgelsesløb ved OL.
Men sammenstødet kan sagtens stå som et symbol for den krig, der de seneste døgn har udspillet sig i kulissen omkring den olympiske velodrom.
Her har Storbritannien indgivet flere protester mod det danske hold, som briterne mener har omgået reglerne og burde læne sig op ad en diskvalifikation.
Klagerne drejer sig primært om to ting: En tape, som alle fire danske ryttere kørte med på skinnebenene i mandagens kvalifikation.
Og en såkaldt "baselayer", en svedundertrøje, som holdet i samme løb brugte under sin nye dragt.
-I forhold til tapen er reglerne krystalklare: Intet materiale må sættes på huden eller tøjet, hvis ikke det er tøj i sig selv, siger den britiske sportschef, Iain Dyer.
-UCI siger, at danskerne har bedt om tilladelse til at bruge det til en rytter på grund af en skade. De var chokeret over at se det på alle fire ryttere, siger han.
Tapen var fjernet fra de danske ryttere tirsdag, men Danmarks Cykle Unions (DCU) elitechef, Morten Bennekou, fastholder, at UCI i første omgang havde sagt god for den.
-Seks timer før start i går (mandag) spurgte vi: Må fire mand køre med skadesforebyggende tape? Vi spurgte specifikt til fire.
-Vi havde så møde med kommissæren i går aftes, hvor han sagde, at han hørte det som én. Det er påstand mod påstand. Men jeg ved det, for jeg hørte det selv, siger Bennekou.
Han undrer sig over, at UCI ikke reagerede ved synet af fire danske ryttere med tape på skinnebenene.
-Det var jo synligt for alle. Det var ikke noget, vi prøvede at skjule, siger han.
Tapen skal ifølge den danske lejr forebygge knæskader og skinnebensbetændelse. Men den menes også at have en aerodynamisk effekt.
-Det kan godt være. Så må vi tage det med, siger Bennekou med et smil.
Lige så betændt er diskussionen omkring undertrøjen. Den er en del af den nye danske køredragt, og hvis rytterne ikke bruger trøjen, bliver dragten langsommere.
Men briterne mener, at undertrøjen ikke var tilgængeligt i frit salg per 1. januar, som reglerne kræver for alt udstyr, der benyttes til banecykling ved OL.
Briterne anklager direkte virksomheden bag trøjen for at have fusket med certifikaterne.
-Vi mener, at nogen har ændret i teksten, siger Iain Dyer.
Også det afviser Bennekou blankt.
-Det er en ren påstand, som jeg fuldstændig afviser. Virksomheden har sendt os en bekræftelse på, at den har været tilgængelig siden 18. december, siger han.
Storbritannien har siddet på den olympiske trone i holdforfølgelsesløb siden 2008, men skuffede stort både mandag og tirsdag og kommer ikke til at genvinde OL-guldet i disciplinen.